Kategorie
Młoda mama

Rodzaje garnków

  • Garnki żeliwne
    Niegdyś podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Garnki żeliwne były niezwykle popularne w czasach kiedy w naszych kuchniach dominowały piece węglowe. To właśnie one najlepiej spisywały się w czasie gotowania z użyciem wysokich temperatur. Być może niektórzy uznali że odeszły one w zapomnienie wraz z piecami. Jednak rzeczywistość jest nieco inna.

Coraz więcej osób poszukuje tego rodzaju naczyń po to być móc przygotowywać potrawy takie jak duszonki. Potrawa ta jest przygotowywana zazwyczaj na ognisku, naczynie w którym ją przygotowujemy odporne musi być zarówno na bardzo wysokie temperatury, jak i zapobiegać przypalaniu i przywieraniu składników. Nowoczesne garnki żeliwne do gotowania na parze są wykonywane z niezwykła starannością, przez co ich powierzchnia jest niemal idealnie gładka. To sprawia że samo pieczenie jak i utrzymanie w czystości garnka jest niezwykle proste. Garnki tego rodzaju nadają się też doskonale do przygotowywania mięsa oraz drobiu w tradycyjnych piekarnikach, jedną z ich najważniejszych zalet jest to że żeliwo nie tylko jest wytrzymałe na wysokie temperatury zewnętrzne, ale również utrzymuje wysoką temperaturę wewnątrz naczynia.

Kolejnym atutem tej technologii wykonywania naczyń jest zachowanie temperatury przez długi czas. Co pozwala podawać potrawę ciepłą i odpowiednią do spożycia nawet po znacznym czasie od jej przygotowania. Dokonując zakupu takich naczyń warto wybierać te produkty które cechują się najwyższą jakością, tylko wówczas będziemy mieli poczucie satysfakcji z dokonanych zakupów i pewność że wszelkie nasze potrzeby będą zaspokojone.

  • Garnki emaliowane
    Obecnie oferowane w sklepach garnki można podzielić na dwie grupy, te wykonane ze stali nierdzewnej i emaliowane. Garnki emaliowane są wykonywane z różnych stopów stali węglowej są one bardziej odporne na uszkodzenia fizyczne, takie jak zagniecenia, zadrapania czy pęknięcia.

Są one zazwyczaj znacznie grubsze i cięższe co stanowi często ich wadę, jednak dla wielu rozwiązań są one ciągle lepsze od tych nowoczesnych, wykonywanych ze stali nierdzewnej. Garnki emaliowane znacznie trudniej rozgrzać do odpowiedniej temperatury, jednak po jej osiągnięciu zachowują ją przez znacznie dłuższy czas.

Wynika to głównie ze zdolności przewodnictwa ciepła materiałów zastosowanych do ich wytworzenia, ale i z odpowiednich projektów i kształtów. Zazwyczaj garnki emaliowane, wykonane ze stali węglowych, są zalecane dla kuchni gazowych. Nie spisują się one w sposób tak doskonale w przypadku kuchni elektrycznych. Garnki emaliowane nie posiadają ograniczeń co do możliwości ich mycia w zmywarkach czy też nie ulegają one zużyciu w czasie intensywnego użytkowania. Jak twierdzi wielu specjalistów z dziedziny gastronomii garnki emaliowane wciąż stanowią i chyba zawsze będą stanowiły, doskonałe uzupełnienie nowoczesnych zestawów naczyń przeznaczonych do gotowania. Trudno mówić tutaj o tym które są lepsze, wszystko zależy od konkretnych przykładów i odpowiedniego doboru narzędzi do czekających nas zadań. Warto uzupełnić swoją kuchnię o te elementy które będą nam przydatne ułatwią codzienne gotowanie, po to by było ono dla nas czymś niezwykle przyjemnym.

  • Garnki OdlewaneWiększość garnków z jakimi mamy do czynienia w naszej kuchni to garnki wykonywane metodą tłoczenia stali. Jednak w sprzedaży są również garnki odlewane, zazwyczaj wykonywane są one z odpowiednich stopów aluminium. Są one przeznaczone do przygotowywania potraw w wysokich temperaturach, takich jak choćby pieczeń czy też gulasz. Główną zaletą tego typu naczyń jest równomierne rozprzestrzenianie się temperatury i zdolność do jej zatrzymywania wewnątrz garnka.

Dzięki temu nasze potrawy smażą lub pieką się w sposób równomierny. Większość naczyń tego rodzaju jest pokrywana specjalną powłoką teflonową która zapobiega przywieraniu i przypalaniu się składników. Warstwa ta w tych naczyniach powinna być na całej wewnętrznej powierzchni, nie tylko na dnie. To daje nam gwarancję że potrawy nie będą przywierać również do ścianek naczynia. Garnki tego rodzaju nadają się też do przygotowywania potraw w piekarnikach, to za sprawą równej grubości wszystkich ścianek, nie są one przez to narażone na pęknięcia i uszkodzenia oraz zniekształcenia pod wpływem nagłych zmian temperatury. W ofercie sklepów znajdziemy wiele tego rodzaju rozwiązań, a jeśli jesteśmy miłośnikami pieczonego mięsa to koniecznie powinniśmy zadbać o to aby takie naczynie znalazło się na wyposażeniu naszej kuchni. Decydując się na zakup zawsze sprawdzajmy jakość oferowanych nam produktów poprzez opinie klientów którzy już dokonali zakupu identycznego rozwiązania, to pomoże nam uniknąć pomyłek i złych wyborów które nie spełnią naszych oczekiwań.

  • Garnki GastronomiczneGarnki gastronomiczne różnią się od tych z którymi mamy na co dzień do czynienia, zazwyczaj ich wielkość jest znacznie większa a materiały użyte do ich produkcji posiadają inne właściwości. Są one wykonywane z grubszych warstw metali co sprawia że są dużo bardziej odporne na częste zmywanie oraz odgrzewanie potraw.

W przypadku garnków przeznaczonych do potrzeb gospodarstw domowych stosuje się cieńsze warstwy metalu co owocuje oszczędnością energii potrzebnej do ich odpowiedniego rozgrzania. Grubsze warstwy w przypadku garnków gastronomicznych mają też dodatkową zaletę w postaci możliwości utrzymywania w ich właściwej temperatury potraw przez znaczny czas. Tak jak garnki przeznaczone do gospodarstw domowych tak i garnki gastronomiczne różnią się od siebie kształtami i możliwościami. W ofercie producentów odnajdziemy zarówno garnki przeznaczone do przygotowywania mięsa, sosów, jak i te wysokie, zazwyczaj stosowane w przypadku różnego rodzaju zup.

Dokonując zakupu naczyń do zakładów gastronomicznych nie można kierować się wyłącznie ich ceną, ale przede wszystkim wysoką jakością. To sprawia że najchętniej wybierane są produkty pochodzące od producentów uznanych ww całej branży i cieszących się doskonałą opinią konsumentów. Dzięki temu że wszystkie tego rodzaju naczynia wykonywane są ze stali nierdzewnej, zyskujemy łatwość ich utrzymania w idealnej czystości, co przecież jest niezmiernie ważne w każdej działalności gastronomicznej. Garnki tego rodzaju są również odporne na nagłe zmiany temperatury co ułatwia szybkie chłodzenie potraw oraz ich podgrzewanie.

  • Garnek z wkłademStosunkową nowością na rynku są garnki z wkładem, umożliwiają one przygotowanie warzyw lub owoców w specjalnym wkładzie wykonanym ze stalowej siatki. Takie rozwiązanie sprawia że gotując je w wodzie wewnątrz garnka, możemy je bez większych kłopotów wyjąć, bez konieczności cedzenia.

Tego rodzaju garnki są zazwyczaj wykonywane ze specjalnych materiałów które łatwo przewodzą ciepło i przyspieszają czas jaki potrzebny jest do zagotowania wody, tym samym pozwalają na spore oszczędności energii. Wkład w postaci siatki stalowej również jest wykonywany z tego rodzaju materiałów. Grubość oczek siatki jest jest różna i dostosowana do potrzeb jakie w mamy. Górna poręcz wkłady jest wyposażona w specjalny uchwyt umożliwiający wyjęcie zawartości z wrzącej, gotującej się wody. Takie rozwiązanie powoduje że możemy zmienić zawartość wkładu bez konieczności przerywania gotowania. Funkcjonalność takich garnków docenią przede wszystkim osoby lubiące przygotowywać wszelkiego rodzaju sałatki warzywne. Warto też dodać że sam garnek posiada uchwyty nienagrzewające się co zapobiega oparzeniom i zdecydowanie ułatwia nam pracę w kuchni. Decydując się na zakup takiego garnka warto zwrócić uwagę na jego jakość, tylko najlepsze produkty spełnią wszystkie nasze oczekiwania i pozwolą na długotrwałe ich użytkowanie. Dokonując zakupu zwracajmy szczególną uwagę na to jaką opinią wśród klientów cieszy się producent jak i sklep który oferuje nam tego rodzaju garnki. To pomoże nam w dokonaniu właściwych wyborów.

  • Garnek do mleka

    Garnek gotowania mleka to specjalne naczynie pozwalające na bezpieczne zagotowanie tego jakże ważnego składnika naszej diety. Zwłaszcza osoby posiadające dzieci, koniecznie powinny dołożyć starań ku temu by wyposażyć w niego naszą kuchnię. Garnek do mleka jest najczęściej wykonywany ze stopów aluminium, co sprawia że łatwo się on nagrzewa.

Aby uniknąć przypaleniu stosuje się podwójne ścianki pomiędzy które wlewana jest woda. To woda właśnie przejmuje większość temperatury z palnika czy też płyty elektrycznej i przekazuje je do głównej części naczynia. Dzięki temu wzrost temperatury samego mleka jest podnoszony stopniowo zapobiegając zarówno przypaleniu jak i przyrostowi objętości. Tego rodzaju naczynia możemy nabyć obecnie w każdym sklepie oferującym artykuły gospodarstwa domowego, szczególnie tych specjalizujących się w dostarczaniu wyposażenia do naszej kuchni. Tak jak i w przypadku innych produktów mamy do czynienia z różną ich jakością, dlatego wybierając odpowiednie dla swoich potrzeb zawsze powinniśmy kierować się opiniami klientów oraz renomą sklepu w którym dokonujemy transakcji.

W Internecie odnajdziemy wiele miejsc gdzie możemy zapoznać się z opiniami konsumentów na temat różnych produktów, będą one nam niezwykle pomocne przed dokonaniem ostatecznych wyborów. Niewłaściwie dokonane wybory nie tylko nie dadzą nam satysfakcji, ale często mogą okazać się kosztowne dla naszego portfela. A gdzie jak gdzie, ale w kuchni nie możemy oszczędzać na jakości, dobre odżywianie to gwarancja doskonałego samopoczucia i doskonałej atmosfery w naszym domu.