Kategorie
Jedzenie

Drugie śniadanie nie musi być nudne!

Wielu rodziców ma kłopot ze swoimi pociechami, które nie chcą jeść w przedszkolu lub szkole drugiego śniadania. Nierzadko standardowe kanapki nudzą się małym smakoszom, a przecież między śniadaniem a obiadem maluch powinien coś zjeść. Dziś mamy dla Was trzy śniadaniowe zestawy, które urozmaicą szkolne menu Waszych dzieci.

Wielu rodziców ma kłopot ze swoimi pociechami, które nie chcą jeść w przedszkolu lub szkole drugiego śniadania. Nierzadko standardowe kanapki nudzą się małym smakoszom, a przecież między śniadaniem a obiadem maluch powinien coś zjeść. Dziś mamy dla Was trzy śniadaniowe zestawy, które urozmaicą szkolne menu Waszych dzieci.
I zestaw

Zamiast klasycznej kanapki proponujemy wytrawne muffinki z szynką, suszonymi pomidorami i żółtym serem. Jest to świetna alternatywa dla bułki lub kanapki. Dziecko będzie kojarzyło ją z ciastkiem i powinno chętnie sięgnąć po nią na przerwie. Do 2 muffinek dodaj jogurt do picia i ulubiony owoc.

Wytrawne muffinki

Składniki (12 sztuk): 100 ml mleka, 100 ml śmietany 12%, 100 g mąki orkiszowej, 100 g mąki pszennej, 50 ml oleju rzepakowego, 2 jajka, 6 suszonych pomidorów, 8 plasterków szynki, 60 g startego żółtego sera, sól, pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: Całe jaka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Szynkę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wsypujemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. W drugim naczyniu łączymy ze sobą przesiane mąki, sodę i proszek do pieczenia. Składniki suche łączymy z mokrymi, co daje nam gęstą masę, którą przekładamy do foremek. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 170 stopni.

II zestaw

Kolejną formą zastąpienia kanapki może być domowa tortilla. Przygotowując śniadanie w takiej formie mama może pokazać, że niektóre potrawy, znane z popularnych sieciówek, można przyrządzić w domu. Do takiej tortilli można dołączyć obraną i pokrojoną w słupki marchew i owsiane ciasteczka.

Domowa tortilla

Składniki: wcześniej przygotowane lub gotowe placki, mieszanka sałat, pomidor, ogórek, kukurydza, papryka, filet z kurczaka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, oregano, papryka słodka.

Przygotowanie: umyty i oczyszczony filet z kurczaka posyp solą i pieprzem. W miseczce przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, słodkiej papryki i szczypty oregano. Włóż kurczaka do marynaty i wstaw na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso usmaż na patelni lub ruszcie, następnie pokrój w kostkę. Tortille podgrzej na patelni. Następnie na każdym placu umieść garść sałat, kawałki mięsa, pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora. Posyp kukurydzą i polej sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu, soli, pieprzu i oregano. Całość zawiń i zapakuj w folię aluminiową.

III zestaw

Pasta kanapkowa

Oczywiście nie jest powiedziane, że standardowe kanapki powinny zniknąć ze śniadaniowego menu. Najważniejsze, by je urozmaicić i zaproponować dziecku coś innego niż bułka z wędliną albo żółtym serem. Dobrym pomysłem mogą okazać się pasty kanapkowe – są proste w przygotowaniu, smaczne i możecie do woli tworzyć ich rozmaite warianty. My dziś proponujemy legendarną pastę jajeczną, ale na nieco inny sposób. Co istotne, pamiętajcie, by kanapki robić ze świeżego pieczywa. Czerstwy chleb jest w stanie skutecznie zepsuć smak kanapki nawet z super zawartością. Poza kanapką, proponujemy zaproponować małemu smakoszowi porcję suszonych owoców i orzechów, które będzie mógł pochrupać podczas przerwy, a także świeży sok z marchwi i jabłek. Możecie wycisnąć go sami w domu lub kupić w sklepie sok jednodniowy, który nie zawiera konserwantów i jest dostępny w wielu smakach.

Składniki: bułka wieloziarnista, dwa jajka, szczypiorek, łyżka masła, kiełki rzodkiewki, ziarna dyni i słonecznika, liście sałaty, sól i pieprz.

Przygotowanie: ugotowane na twardo jajka należy posiekać, dodać masło, sól, pieprz i mieszać do momentu uzyskania konsystencji pasty. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, odrobinę kiełków (nie za dużo, ponieważ mają dość wyrazisty smak) i uprażone wcześniej na suchej patelni ziarna dyni i słonecznika. Wszystko razem mieszamy i tak przygotowaną pastą smarujemy przekrojoną bułkę, przekładamy chrupiącą sałatą i gotowe.

Drodzy Rodzice, teraz pora na Was i kulinarne eksperymenty w kuchni. Mamy nadzieję, że Waszym pociechą posmakują nasze pomysły i z uśmiechem na twarzach będą pałaszować swoje drugie śniadania.

Dodaj komentarz